Hur skyddar man sig? Medlemmarna berättar

Narcissisten är gränslös. Denne har inga normala för någon eller något. Du kan jobba ihjäl dig, utan att denne blir nöjd. Du kan försöka gå denne till mötes, men når aldrig fram. Du kan försöka vara till lags på alla sätt, men det är aldrig gott nog. Han eller hon kan bryta mot sociala regler och moral på ett sätt du själv aldrig ens skulle föreställa dig att kunna göra. Därför:

Sätt gränser! Bestäm i förväg var dina gränser går. Utveckla en personlig policy. Narcissisten försöker hela tiden, och gång på gång, komma ett steg längre och över din gräns. Var konsekvent: Hit men inte längre! Gränsdragandet mot en narcissistisk person är som ett evighetsprojekt.

Peka med hela handen, säg nej, gå inte in i diskussioner utan upprepa endast ditt nej och din ståndpunkt, ditt beslut. Därefter; avlägsna dig ur situationen. Som redan nämnts kommer du aldrig att kunna ”vinna” en diskussion med en narcissistisk person. Ni kommer heller inte att kunna komma till någon konsensus, något avslut, eller till någon hållbar ömsesidig överenskommelse.

Olika strategier för skydd i vardagen

Låt ingen nedvärdera dig. Sätt en skarp gräns mot sådant. Sätt upp en tjock mur mot nedvärderingar. Ifrågasätt nedlåtande kommentarer, oavsett om släkten m.fl. är samlade. Avlägsna dig från ohälsosamma situationer där du blir nedvärderad.

Synliggör: Be den nedvärderande personen utveckla resonemanget. Fråga: Hur tänker du? Vad menar du? Sammanfatta det de säger och fråga om du förstått rätt? Detta är ett sätt att synliggöra den ofta förekommande subtila nedvärderingen, vilken annars kan vara svår att bemöta.

by proxy: Gå inte på när den narcissistiska personen berättar historier med nedlåtande kommentarer om andra, när du märker att egentligen talar de om dig i förklädda ord. T.ex. om du gått upp i vikt, så säger narcissisten: ”Tänk att tänk vad Karin gått upp så i vikt! Alla talar om detta. Jag tycker det är hemskt att hon äter på detta sätt. Det är så gräsligt!” Du vet att egentligen är det dig hon/han pratar om, med använder Karin som stand-in. Försvara Karin mot detta förtal! Det är ju dig själv du då försvarar indirekt. Då biter det inte så hårt. Då är det lättare att släppa sen. Du har stått upp för dig själv.

Nedvärdera inte dig själv heller. Ta inte över mammas eller pappas roll som nedvärderare av dig själv. Pass upp på att inte mammas eller pappas nedvärderande röst från det förgångna lever vidare i dig så att du trycker ner dig själv.

Vid samtal, t.ex. i telefon, kan det vara bra att ha undanflykter till hands när den narcissistiska personens ego-prat och självömkan blir övermäktigt: ”Oj, det kokar över på spisen! Jag måste lägga på”. Du kan inte fylla det tomma hålet hos narcissisten. Denne drar med dig ner i stället, så försök att avbryta. Att byta samtalsämne, föra över fokus på något neutralt, kan också fungera: ”Jag ser en kråka där ute. Tänk vad länge sen jag såg en kråka!”

Att ignorera den narcissistiska personen kan också vara ett bra skydd. Ge noll respons. Vänd ryggen till. ”Hör inte”. Gå.

Kommunikation och överenskommelser som måste ske, ska ske skriftligen. Använd dig av e-mail, brev, kvitton och skrivna avtal/kontrakt vid kommunikation och överenskommelser. Narcissistens ord och handslag är ingenting värt, utan i morgon kan denne påstå precis tvärt om mot vad som sas idag.

Utgå från att den narcissistiska personen inte tänker som du. Försök dig inte på att förstå personens beteende utifrån dina egna personliga erfarenheter och ditt eget tänkesätt.

Spela inte med

Ta vad den narcissistiska personen säger med en stor nypa salt. Lyssna inte när den narcissistiska personen talar illa om någon annan. Om du märker att andra blir illa behandlade och baktalade, räkna med att du själv kommer att bli behandlad likadant, vad det lider. Tro inte att du på något sätt har immunitet, eller är undantagen och annorlunda.

Fall aldrig till föga och ställ dig på narcissistens sida i sammanhang där andra tagit avstånd (t.ex. arbetsplatser). Narcissisten kommer inte att tacka dig för ditt stöd, utan suga ut din energi och allt annat du har, som en vampyr, och sen kasta dig ”på sopbacken”.

Lyd inte. Köp inte att den narcissistiska personen säger åt dig vad du ska göra eller inte göra i bestämd eller hotfull ton. Om han eller hon ringer för att ge dig order och detaljstyra, lägg på! Invaderar han eller hon ditt hem och ska börja möblera om, mota narcissisten på dörren! Försöker han eller hon ge dig order om vilka val du ska göra i livet, ignorera och välj själv istället.

”Själviskhet är inte att leva det liv man själv vill leva.
Nej, själviskhet är att tvinga någon annan att göra det”

~ Oscar Wilde

Utbilda dig

Lär dig så mycket kan om destruktiva narcissistiska mönster, narcissism, aggressivt beteende, härskartekniker, mobbning och emotionell misshandel på det sätt som passar dig och med de definitioner som känns rätt för dig. Målet med din utbildning är att du ska känna igen och förstå vad som händer i olika situationer med narcissisten, istället för att bli förvirrad, lamslagen och full av självtvivel.

© SvartaKatten och vuxnabarn.nu 2011
Du får kopiera denna text och använda den i ICKE kommersiellt syfte på villkor att du anger källan vuxnabarn.nu,
länkar tillbaka till denna sida med en klickbar länk, samt att du inte gör några ändringar i texten.

Share

Liknande artiklar

Sidor: 1 2