Fågel Fenix

Det finns en annan helig fågel, som kallas , vilken jag aldrig har sett utom på bild. Han syns sällan i Egypten — bara en gång vart 500 år, sägs det i Heliopolis — och då kommer han för att hans fader har dött. Om konstnären beskriver honom sanningsenligt, är hans fjäderdräkt till hälften av guld och till hälften av rött, och han är väldigt lik en örn i både form och storlek. Det sägs att denna fågel kommer från Arabien, och har med sig sin faders kropp balsamerad i myrra, vilken har för till Soltemplet, och där begraver han honom. Först formar han ett ägg av myrra, sedan placerar han sin fars lekamen i mitten av det. Slutligen täcker han kroppen med myrra. Detta är vad de påstår att denna fågel gör. Men jag tror inte på dem!

~ Herodotus av Halicarnassus, c:a 484 f.v.t. – c:a 425 f.v.t., grekisk historiker

 

Fabelwesen, Bilderbuch für Kinder, Friedrich Justin Bertuch, 1790-1830, Wikipedia

Fabelwesen, Bilderbuch für Kinder, Friedrich Justin Bertuch, 1790-1830, Wikipedia

 

Fenix som mytologisk varelse och symbol

I den grekiska mytologin är en Fenix, eller Fågel Fenix, en långlivad fågel som cykliskt regenereras eller återföds. Fågeln förknippas med solen och erhåller nytt liv genom att återuppstå ur askan från sin föregångare, eller ur sin egen aska. En variant av legenden är i enlighet med vad Herodotus berättar i citatet ovan. En annan variant går ut på att Fenix lever i 500 år. Därefter sätter han eld på sig själv och sitt eget bo. Ur askan av det egna redet återuppstår han sedan i föryngrad gestalt.

Den tidiga kristendomen upptog Fenix som en symbol för den eviga och odödliga kristendomen, och Fenix har sedan fortsatt vara populär i snart 2000 år. Fenix kunde förr, och kan fortfarande, symbolisera förnyelse i allmänhet, symbolisera solen, tidens gång, omdaning av själen eller psyket, konfirmation eller helgonförklarande, återuppståndelse, livet i det himmelska Paradiset, Jesus Kristus, jungfru Maria och flera andra olika aspekter av kristendomen och av förändring, omdaning och pånyttfödelse.

Nuförtiden används Fenixsymbolen av flera olika organisationer som ger stöd och hjälp åt personer som blivit utsatta för våld eller övergrepp. ”Att resa sig ur askan” är ett känt uttryck, som har sitt ursprung i Fenixlegenden, och som helt enkelt betyder att göra comeback. Detta är ju precis vad stödorganisationerna vill hjälpa sina medlemmar med.

Walking by the Phoenix av Kenny Louie, Vancouver, Canada

Walking by the Phoenix av Kenny Louie, Vancouver, Canada

© SvartaKatten oktober 2013
Du får kopiera denna text och använda den i ICKE kommersiellt syfte på villkor att du anger källan vuxnabarn.nu,
länkar tillbaka till denna sida med en klickbar länk, samt att du inte gör några ändringar i texten.

Share

Liknande artiklar