Syndabockar och syndabockstänkande

The Scapegoat, William Holman Hunt

The Scapegoat, William Holman Hunt

Att vara särbehandlad i familjen

Ur: Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen. En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter, 2008

Syskon är ofta väldigt noga med att saker och ting ska fördelas rättvist mellan dem och det är lätt att som syskon känna att man blivit orättvist behandlad i familjen. Det händer nog alla då och då. Men när särbehandlingen sker systematiskt, när familjen gett något av barnen en lägre status än övriga då talar man ibland om Askungesyndromet (killén 2003). Dessa barn får ofta skulden för sådant som händer, vare sig de bär ansvar för det eller ej, de få dra ett tyngre lass än andra när det gäller att hjälpa till hemma, de får färre presenter och kläder än övriga syskon och de utsätts för större påfrestningar i form av gnäll och utskällningar. De blir inte bara utsatta för psykiska övergrepp av sina föräldrar utan även av syskonen.

Negativ särbehandling av ett av barnen är oftast en omedveten process i familjen som syftar till att öka sammanhållningen mellan övriga familjemedlemmar och ta fokus från ett annat problem som man inte har förmåga att ta itu med, exempelvis relationsproblem mellan föräldrarna. När övriga syskon märker att de tjänar på att något annat syskon blir negativt särbehandlat kan de drabbas av skuldkänslor och det är inte alls säkert att de heller mår bra av situationen.

Jag har börjat må väldigt dåligt på sista tiden. Min syster får all uppmärksamhet och får allt hon vill. Tror du mamma och pappa gör så mot mig för att jag är ful och tjock eller vad gör jag för fel? Mina föräldrar hatar verkligen mig. Dom har till och med sagt att dom gör det så jag kan vara säker på att dom inte gillar mig. Vad ska jag göra?
~ Flicka 13 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Mina föräldrar förvränger allt jag säger så att dom kan skälla på mig om det. Min pappa är en diktator med aggressionsproblem. Han säger att jag är psykisk störd hela tiden.
~ Pojke 16 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Men efter det där började min farmor att misshandla mig och min syster psykiskt och skrämma oss, samt prata illa om mamma och pappa. De talade om för oss hur elaka och dumma vi var, att de kommer att dö och att det är vårt fel och att det fanns andra barn de gav bort saker de köpt till oss till, eftersom vi var dåliga människor.
~ Flicka 18 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Pappa erkänner inte längre att jag är hans dotter, han sprider rykten om mig att jag är en hora fast jag är hans dotter. Ser han mig på stan nu säger han inget, inte ens hej, bara hora till mig och ger mig en dödsskrämmande blick. Jag mår skit, vill verkligen inte leva mer för jag pallar verkligen inte.
~ Flicka 13 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Jag har haft ätstörningar och gjort försök till självmord. Det som känns värst är att familjen nästan utesluter mig, inte bara syrran hatar mig, utan alltid så är det mitt fel och pappa drar alltid upp att jag har förstört så mycket för den här familjen. Min syster vill att jag flyttar tillbaka till mitt hemland till min biologiska familj, jag är adopterad. Jag mår också dåligt av min pappa som hela tiden har rasistiska åsikter.
~ Flicka 16 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Pappa sa till mig i dag dra åt helvete din bög jag hatar dig första dagen jag såg dej så hatade jag dej åk till din mamma i stället för jag vill inte ha dej här jag ångrar att din mamma gjorde dej.
~ Pojke 9 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

Styvmorsan hatar mig och har sagt tusen gånger att hon vill mörda mig. Jag är livrädd att hon verkligen kommer att göra det en dag. Hon har sagt att i morgon gäller det… Vad menar hon? Just nu hör jag att hon står och slipar en kniv i köket. Hon kanske bara vill skrämma mig, det vore typiskt henne…
~ Pojke 16 år, Kan man bli sjuk av ord? BRIS 2008

© SvartaKatten dec 2011
Du får kopiera denna text och använda den i ICKE kommersiellt syfte på villkor att du anger källan vuxnabarn.nu,
länkar tillbaka till denna sida med en klickbar länk, samt att du inte gör några ändringar i texten.

Share

Liknande artiklar

Sidor: 1 2