Psykisk misshandel på film – Klassiker

Hets (Tοrment), 1944

Svensk film från 1944 som handlar om Jan-Erik Widgrens (Alf Kjellin) sista termin före studenten. Widgren har hårda krav på sig från sina föräldrar att lyckas med sin examen. Pressen ökar än mer av hetsen från den sadistiska och ålhala latinläraren ”Caligula” (Stig Järrel) och av att han dras in i ett drama kring en flicka, Bertha (Mai Zetterling), som har råkat illa ut. Alf Sjöberg regisserade och Ingmar Bergman skrev manus, samt var regiassistent.

Aftonbladets recension från 1944: Här har Sjöberg också tvingat sig till koncentration som berättare och det bidrar till det starkt dramatiska intrycket av filmen. Ingmar Bergmans manuskript är för att begagna filmens egna ord rätt mycket ’gymnasialt’ i sin bjärta skildring av den sadistiske latinlärarens ondskefullhet och den unga flickans fördärv. Men genom att föra samman dessa båda orosmoment i den unge abiturientens liv vinner historien både i koncentration och verkningsfulla kontraster och ger möjligheter till dramatiska urladdningar som nogsamt tillvaratagits av regin.

Stig Järrel har tidigare gjort en liknande patologisk lärarfigur i Hasse Ekmans Lågor i dunklet. Han är hal, smidig, satanisk som endast han kan vara men berömvärt måttfull. Mai Zetterling är mera kött och blod och levande kvinnovarelse än de flesta av sina medsystrar i svensk film. Med hennes slinka blir filmen levande människoskildring, inte bara dramatiskt arrangemang. Bättre beröm kan man inte finna i en hastig vändning.

Latinlärare Caligula och Jan-Erik Widgren i klassrummet, Hets 1944

Latinlärare Caligula och Jan-Erik Widgren i klassrummet, Hets 1944

 

Nästa sida: Gaslyktan eller Gasljus (Gaslight), 1944

© SvartaKatten jan 2012
Du får kopiera denna text och använda den i ICKE kommersiellt syfte på villkor att du anger källan vuxnabarn.nu,
länkar tillbaka till denna sida med en klickbar länk, samt att du inte gör några ändringar i texten.

Share

Liknande artiklar

Sidor: 1 2 3